Pokrzywa - dlaczego warto?

Od niedawna pije zaparzone liście pokrzywy, staram się pić je co dwa dni a czasem nawet i codziennie.
 Chciałam was rówież zachęcić do tego aby
 nasze czarne herbaty wymienić właśnie na taki napar! 

Pokrzywa od dawna jest wkorzystywana w medycynie naturalnej. Pokrzywę w lato zaleca się pić w formie wyciśniętego soku ( potrzebne nam do tego aż 1 kg(!) młodej pokrzywy), a zimą herbate z suszonych liści pokrzywy. Liście pokrzywy zaparza się pod wrzątkiem i zostawia na 15 minut, taki napraw bardzo dobrze radzi sobie ze stresem. 
Ta roślina pomaga w wydaleniu z naszego organizmu szkodliwych substancji, i przeciwdziala zatrzymywaniu płynów w organizmie i poprawia przemianę materii. Związki zawarte w listkach pokrzywy oczyszczają układ trawienny, bardzo często stosuje się pokrzywe w chorobach jelit, albo żołądka. Są też teorie że regularne picie naparu z pokrzywy potrafi wstrzymać rozrost komórek rakowych (ale narazie to tylko teoria) 



Co zawiera pokrzywa?

  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.





Napar z pokrzywy ma wiele cudownych właściowości i już po dwóch tygodniach można zauważyć pierwsze efekty, między innymi poprawa cery i włosów! Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się pokrzywe w walce z np. trądzikiem albo innymi problemami skórnymi (w formie toniku), na włosy można stosować pokrzywe jako wcierkę co zapobiegnie łupieżowi i wypadaniu wlosów. 
Warto więc zaopatrzyć się w pokrzywę, można ją zerwać samemu w sezonie albo kupić w sklepie zielarskim. 






źródła:http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html


CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz